Eastwick & Sweetwater

Location:
Hackney Wick
Client:
Confidential
Status:
On Going

East Wick is the name of a new neighbourhood located in the north western part of the Queen Elizabeth Olympic Park.

It will be delivered in several phases, and together with the planned new neighbourhood of Sweetwater further south, forms part of the wider Legacy Communities Scheme (LCS). The core principle for these new neighbourhoods is to provide variety in architecture, which has been achieved through the involvement of three architectural practices; Studio Egret West, A-Studio and Piercy & Company, along with the landscape strategy prepared by Fabrik.

The development will become a new family-friendly neighbourhood that is centred on a series of public spaces linked by a diagonal pedestrian route that connects the Queen Elizabeth Olympic Park to Hackney Wick. Phase 1 will define the next generation of living and working in London, creating a place that combines the best of city living in one neighbourhood. The diversity of the existing area has required a multi-levelled response in the design of these new neighbourhoods. The new neighbourhoods include children’s play areas, a new high street, retail, commercial, and flexible work space, a central and community square.

The character of the neighbourhoods will celebrate the light industrial heritage with imperfect, robust steel frames, an emphasis on planting, moments of colour and opportunities for local artistic street expression.