Boiler House

Location:
Hayes, London
Client:
Hub Group
Status:
Completed 2018

The Boiler House is the first completed residential development at The Old Vinyl Factory, a mixed-use regeneration masterplan at the former EMI site in Hayes, which produced records for the likes of Pink Floyd and The Beatles until the late 1970s.

The scheme reflects the unusual form of the steel and timber steam chimneys that stood in its place and once served the EMI Factory. The cluster of tapered volumes are clad in stainless steel shingles of varying finishes with an accent sculptural external staircase clad in corrugated orange steel; this materiality fuses an industrial aesthetic with craft, and together  with a sustainable cross laminated timber structure, breaks new ground for this type of construction. The building is wrapped in semi-glazed brickwork at base and interlocking triple-grade mix of stainless steel shingle rain screen at residential levels above.  Finally a punctuating orange steel staircase with exposed landings draws a straight line up the tapered volume to roof gardens finished in pre-weathered hardwood and native planting.  Roof level allotments encourage engagement and interaction between the residents. Timber clad lobbies meet street with orange floors, exposed ceilings, and visibly celebrated cycle parking.  The Boiler House is home to fifty-four apartment, the first ina series of pavilion and podium buildings along the masterplan’s pedestrian artery, The Groove, that brings active uses to the masterplan: these include a vinyl museum, cultural event space, academy and commercial use. Together they produce a small scale, permeable built form that relates to the Victorian buildings opposite. The Boiler House is comfortably connected at 5 minutes’ walk to Hayes & Harlington Station.  Upon completion, The Old Vinyl Factory Masterplan will create up to 4,000 jobs, 600 homes and pedestrianised areas of shops, restaurants, bars, cinema, museum and music hall.