Alphonsus Road

Location:
Clapham, London
Client:
Indigo Scott
Status:
On site

Previously, Alphonsus Road was the site of a scaffolding yard that sat uncomfortably within the urban environment. The new residential buildings are arranged as a row of terrace houses. The new terrace aims to knit back the street fabric and unify the existing building with particular attention to addressing corners, widening pavements and responding to local heights.

In contrast to the traditional two-up, two-down arrangement, the internal design of the housing creates a family space where different domestic activities coexist within a generous interconnected overall volume. Consequently, the lower ground, ground and first floors are contained within a single triple height space that is united by an open stair climbing all the way from the ground to the roof terrace.

Entertainment, cooking and work are connected within this spacious dual aspect volume. Activities usually separated by defined rooms are united. Offering more privacy, three bedrooms are situated in the upper levels. An additional bedroom situated at the lower ground level adds the flexibility of separated quarters for an au pair, a permanent relative or guests.

The two end houses of the terrace take advantage of the corner aspect, sensitively linking the street with the neighbouring buildings. The middle four houses present an alternating elevational rhythm that ensures a sense of varied individual heights more akin to town houses than a terrace typology.