The Boiler House Completes

We have now completed The Boiler House, our distinctive scheme for Hub Group, and the first residential phase of the Old Vinyl Factory in Hayes, West London.

 

The site was originally home to His Masters Voice and EMI, the centre of the world’s vinyl record production and the birthplace of so much influential music. The Boiler House has been inspired by this historic setting; the tapered forms reflect the unusual silhouette of the steam chimney that once served the EMI Factory, with a stainless-steel shingle façade reminiscent of the original industrial structure.

 

A bright orange staircase accentuates the buildings appearance, whilst two ground-floor retail units are placed on either side of the colourful entrance lobbies. Communal roof gardens and allotments allow for residents to grow their own vegetables and plants.

The Boiler House has been engineered to ensure a lower carbon footprint; a cross-laminated timber structure was chosen for both its environmental and thermal benefits, as well as enabling an ultra-efficient construction process.

 

The Old Vinyl Factory is a £250m mixed‐use regeneration project for developer U+I, which, once completed, will include up to 642 homes, 550,000 square metres of commercial space, leisure facilities and extensive new public realm. Studio Egret West’s role has included masterplanning the entire site; a design guardian role on behalf of the client; architect for The Boiler House, The Power House, and The Music Box multi storey car park; and the landscape architect for the entire site.