Structural Timber Awards 2018

The Boiler House – our recently completed scheme for HUB Residential - was highly commended at this year’s Structural Timber Awards in the category Private Housing Project of the Year.

 

Designed by Studio Egret West – with Stride Treglown as delivery architects – the scheme is part of The Old Vinyl Factory development in Hayes, West London.

 

The Boiler House building houses two commercial units at ground level, with 54 apartments above. Its stainless steel-clad walls and bright orange staircase echo the industrial aesthetic of its predecessor - a boiler house which provided heat and power to the site. Apart from the concrete-framed ground floor, the remainder of the building was constructed using a CLT frame, making the development one of the largest structures in the UK to use CLT for private housing.

 

Unusually for a CLT-framed building, a large number of balconies – some recessed, others projecting and some both – have been incorporated requiring a number of intricate engineering solutions. Additionally, a roof garden for occupiers has been created, with the thickness of the structural roof elements increased by 25 per cent to enable semi-mature trees to be planted.