Manchester Mayfield

Studio Egret West’s design for the regeneration of Mayfield – which includes Manchester's first public park in more than 90 years - has been approved for consultation by the city's executive committee.

 The news marks the latest step forward in the rejuvenation of the former Mayfield railway station into a memorable, £850m mixed-use community in the heart of Manchester. Our proposal – which is a symbiotic culmination of Studio Egret West’s architecture, urban design and landscape teams - comprises the new 6-acre park, up to 1,500 homes, up to 154,800 sq m of office space, a 350-bedroom hotel, as well as retail and leisure facilities that will generate up to 10,000 new jobs. It will reshape and extend the city towards Ardwick, building on the benefits of the Northern Hub rail expansion plans and acting as a catalyst for the regeneration of the wider Piccadilly area in anticipation of HS2.

 Mayfield has a rich industrial heritage, from the Hoyles Calico printing and dying factory, one of the most famous textile factories in the 1800s, to the Mayfield relief station of the early 1900s.

 A period of formal public consultation has now begun. Following this consultation, an updated proposal, incorporating comments from the public, will be presented to the Executive later in the year for consideration for final adoption. The draft framework can be viewed here

The scheme forms part of a joint venture with The Mayfield Partnership, comprising LCR, Manchester City Council and Transport for Greater Manchester, with leading regeneration specialist, U+I, acting as its development partner for the Mayfield Quarter in Manchester.